Поредица от книги на издателство Жанет45, които могат да променят живота ви.

Премиерата на „Маверик” отзад напред или за удоволствието от една смислено прекарана вечер

Във вечерта на многото премиери в четвъртък, 19 май, в уютния салон на „Онда” на улица „Бачо Киро” в София се събраха усмихнати хора, за които името Рикардо Семлер очевидно не беше непознато. Беше им интересно, споделяха кой кога е прочел книгата на английски и какво му направило впечатление. Обменяха въпроси и мисли около това доколко е работещ моделът „Семко”, къде по света има подобни „естествени” компании, може ли да се търси обяснение на явлението в културния контекст на отделни страни, в националната им характерология, или е въпрос на устрем и страст от страна на ентусиастите, готови да поемат риска да революционизират своите компании. На дошлите в „Онда”, не им се тръгваше. Защото...

Започна се с кратко и сладкодумно въведение, в което Манол Пейков от "Жанет 45" разказа що за компания е „Семко” и как започва пътя си в нея Рикардо - двайсетгодишният син на основателя. И обясни защо според него Любо Ноков е най-подходящ да представи „Маверик”: защото още откакто преди години човекът, чието име ухае на зелено, етично, екологично и горичка прочита книгата, идеите на бразилеца го ентусиазират и повлияват на начина, по който самият той устройва своя бизнес – не повече от два дни в седмицата за срещи (и то следобедите); изместване на акцента върху качеството на свършената работа за сметка на стриктния контрол върху изработените часове; преодоляване на необходимостта у служителите да търсят одобрението на висшестоящите; оценяване на резултатите според това, което реално оставят след себе си; мисъл за глобалното, за нещата, които може да не ни се струват пряко свързани с бизнеса, но са ключови за това да съумеем да живеем балансирано и в хармония със себе си и околните. Естественият и непринуден, симпатично разпилян и силно асоциативен разказ на Любо звучеше съвсем в стилистиката на Семлер, за когото основно правило е, че правила няма. Навярно един от много важните паралели между Семлер и Ноков е споделяният от двамата интерес към въпроси, свързани с родителството и образованието.

Приятен цветен щрих към вечерта добави дизайнераът на книгата Райчо Станев, който разкри символиката зад основния елемент от изчистената и запомняща се корица – шестнайсет аспиринчета.

После Манол чете откъс, който завършва така:

„Неотдавна съпругата на един от нашите работници поиска среща с наш служител от отдел Личен състав. Напоследък била озадачена от поведението на съпруга си, който вече не гълчал децата и се интересувал от предпочитанията на всеки от семейството за прекарване на уикенда. Просто не бил онзи сърдит и вечно намусен деспот, когото познавала. Жената била притеснена. Какво сме направили на съпруга й? Дадохме си сметка, че с промяната на "Семко" към по-добро, се беше променил и той.”

Това е „Шеста кохорта” на ИК „Жанет 45” – книги, които могат да променят живота ни. Без преувеличение.

Коментари

bb
"Маверик"

Книги

Маверик

от Рикардо Семлер

photo

В тази вдъхновяваща бизнес-история, пълна с практически съвети, Семлер разказва как съумява да задвижи верижна реакция, довела до трансформацията на безперспективното и старомодно предприятие на баща му в една от най-динамичните и иновативни компании в света. Маверик е разказ за компания, отправила предизвикателство към извечните бизнес-правила, прокарвайки път към успеха в условията на несигурна икономика. Той може да послужи за урок на всички работещи хора, навсякъде по света.

Изключителните

от Малкълм Гладуел

photo

Какво е общото между Бил Гейтс и „Бийтълс”?
Как коефициентът ви на интелигентност кореспондира с вашата заплата?
Какво може да ни каже един лингвист за безопасността на полетите?
Как начинът, по който детето ви разговаря с възрастните, се отразява на успеха му в живота?
Каква е връзката между оризищата и математическите постижения?
И как е възможно да се предвиди, че едно дете ще стане добър математик, без изобщо да прави тест по математика?
Малкъм Гладуел знае отговорите. Тази книга ще промени начина, по който възприемате живота си.