Поредица от книги на издателство Жанет45, които могат да променят живота ви.

Изключителните от Малкълм Гладуел; Рецензии.

Изключителните - увлекателно четиво с малко странни, но находчиви теории на чудака Малкълм Гладуел.

Изключителните - увлекателно четиво с малко странни, но находчиви теории на чудака Малкълм Гладуел. Помня как преди две години получих за рождения си ден “Повратната точка” от същия автор – първия ми сблъсък с подобен род четиво (едновременно популярна наука, поп-икономика, self-help и забавление според Entertainment Weekly), не бях особено ентусиазиран в началото. Не ми хареса постоянното повтаряне на основните факти, но някак си неусетно започнах да навлизам в теориите описани там, да пресмятам, отбелязвам и разбира се да се опитвам да ги прилагам. Същото бе и с “Изключителните”, където отново в началото не бях много убеден дали това е “моята” книги, имайки в предвид, че съм роден почти в самият край на годината – малко трудно преглътнах повтарянето как родените в началото на годината са много по облагодетелствани (па било то и само за хокеистите). За радост това бе само в началото, след което последваха и останалите теории, където и намерих и най-силно открояващата се – за ориза и математиците. Добавяйки и факта, че математиката от малък ми слабост, решението не бе много трудно.
Интересното бе че за първи път подготвях две корици абсолютно едновременно, добър подход говорейки за поредица – лесно забележима и индивидуална визия.

Ето и малко повече за книгата:
Запитвали ли сте се защо някои хора са постигнали забележителен успех, докато други – също толкова способни – не са успели? Има ли някаква тайна зад невероятния успех на Бийтълс, Бил Гейтс и бизнесмените, родени през 30-те, за разлика от родените през 40-те години на ХХ век? Тази книга се опитва да отговори на подобни въпроси, използвайки социологически, културно-исторически и поколенчески анализи, и не на последно място прост и ясен език. Малкълм Гладуел задава въпроса: кое прави свръхуспешните хора различни? Отговорът е, че ние прекалено се фокусираме върху това как изглеждат успешните хора, и почти никак на това откъде са тръгнали: каква е тяхната култура, от какво семейство са, какво поколение, а също при какви условия са отраснали. Гладуел, който вече ни предизвика да осмислим заразния потенциал на идеите, принципа на действие на социалните епидемии и силата на интуитивните реакции, сега с книгата си “Изключителните” задава поредния провокативен въпрос: защо някои хора успяват? Защо едни водят продуктивен живот за пример, докато други никога не съумяват да разгърнат потенциала си?”

Автор: Райчо Станев

 

Коментари

Изключителните
Изключителните

За автора:

Малкълм Гладуел

photo

Пише за списание Ню Йоркър от 1996 г. Автор е на четири книги, които се радват на изключителен успех: Повратната точка (2000), Проблясък (2005), Изключителните (2008) и сборник с есета и публикации Какво видя кучето и други приключения (2009). Книгите и статиите на Гладуел се занимават най-вече с неочакваните резултати от проучвания в областта на социалните науки и психологията, като често и задълбочено се позовават на многобройни академични източници.