Поредица от книги на издателство Жанет45, които могат да променят живота ви.

Изключителните от Малкълм Гладуел; Рецензии.

"Outliers" - Лигата на необикновените

Автор: Светла Стоянова, Източник: http://www.azcheta.com/Дълго се чудих какъв би бил точния превод на Outlier на български. Речниците дават няколко значения, от които най-добре могат да ни послужат следните две: "отдалечена, откъсната от цялото част" и "статистически показания, които са значително се различават от останалите и затрудняват анализа".

На български книгата на Малкълм Гладуел - Outliers вероятно би могла да се казва "Изключителните" или дори "Лигата на необикновените". Но ще оставя превода на професионалистите. Няколко думи за самата книга.

Outliers изследва кои са факторите, които формират изключителните хора. Гладуел не вярва, че да бъдеш невероятно добър в нещо е въпрос не само на вроден гений и привежда исторически, социологически и статистически доказателства в подкрепа на тезата си.
Вземете например Бил Гейтс. Защо той успява да създаде преуспяваща компания като "Майкрософт"? Успехът му се дължи не само на поредица от "щастливи" обстоятелства - че е роден в точното време (ерата, когато се зараждат компютрите), че е буден младеж, че попада на точното място (неговото училище е било може би единственото средно училище, което е разполагало с компютърна зала, по времето когато компютрите са изключително недостъпен лукс), но и на упорит труд и страстен интерес към програмирането.

Тук Outliers въвежда една теория, която потвърждава старата поговорка "Успехът е 10% талант и 90% труд". Ако работите достатъчно дълго и упорито в дадена област, смята Гладуел, след определен период от време ще станете наистина най-добрите. Такъв е бил случаят с Бил Гейтс, Стив Джобс, дори с Моцарт.

А искате ли да знаете колко точно часа са ви необходими за да станете изключителни в своята сфера? 10 000 часа - ни повече, ни по-малко - твърди авторът и привежда редица примери в подкрепа на тази си теза.
Разбира се, дори и да натрупате 10 000 часа опит в дадена сфера - това не дава никаква гаранция че ще постигнете грандиозен успех. Върху успеха влияят и множество други неща - семейната среда, наследените от десетки поколения културни и поведенчески модели, мястото и времето в което живеем.

На пръв поглед Outliers е доста хаотична книга. Говори се за гений, който се проваля в телевизионно състезание, за това защо американците от Юга са по-агресивни от американците от Севера, за най-честите причини за самолетни катастрофи и разликите между отглеждането на ориза и другите зърнени култури.
Не виждате връзката, нали?

Ами... съединете точките - подканва ни Гладуел. Така ще видите колко много, разнообразни и понякога трудно уловими неща, хора и събития ни правят това, което сме.

Проследяването на тези оплетени като паяжини връзки е вълнуващо преживяване, затова и Outliers е приключение, което ще се хареса на изкушените да изследват човешката природа.

Коментари

Изключителните
Изключителните

За автора:

Малкълм Гладуел

photo

Пише за списание Ню Йоркър от 1996 г. Автор е на четири книги, които се радват на изключителен успех: Повратната точка (2000), Проблясък (2005), Изключителните (2008) и сборник с есета и публикации Какво видя кучето и други приключения (2009). Книгите и статиите на Гладуел се занимават най-вече с неочакваните резултати от проучвания в областта на социалните науки и психологията, като често и задълбочено се позовават на многобройни академични източници.