Поредица от книги на издателство Жанет45, които могат да променят живота ви.

"Маверик" от Рикардо Семлер

Бразилското издание на Маверик (с оригинално заглавие Да преобърнеш собствената си маса) е най-продаваната нехудожествена книга в Бразилия за всички времена.

Рикардо Семлер управлява компанията си по необикновен начин, превръщайки застаряващия бизнес на баща си, бразилската корпорация Семко, в най-революционното предприятие на нашето време – и едно от най-успешните. Семко устоява на всички рецесии, на непрекъснатите стачки, на умопомрачителната инфлация и на какво ли още не. Как Семлер успява да преобърне Семко с главата надолу и с хастара навън, като елиминира девет мениджърски нива в корпоративната йерархия и позволява на своите служители да упражняват безпрецедентна демокрация на работното място?

В тази вдъхновяваща бизнес-история, пълна с практически съвети, Семлер разказва как съумява да задвижи верижна реакция, довела до трансформацията на безперспективното и старомодно предприятие на баща му в една от най-динамичните и иновативни компании в света. Маверик е разказ за компания, отправила предизвикателство към извечните бизнес-правила, прокарвайки път към успеха в условията на несигурна икономика. Той може да послужи за урок на всички работещи хора, навсякъде по света.

Рецензии:

Маверик – за стъпките, спънките, успеха и креативността като път

“Маверик” е книга, която те кара да си задаваш въпроси, да опитваш и може би книга, която ти дава вдъхновение да рискуваш. Защото тя не преподава модел на управление, тя дава алтернатива – възможност за промяна: не да следваш 1:1 определен бизнес модел, а да намериш най-доброто, работещо решение за своя собствен бизнес.

Автор: Павлина Радославова, Понеделник, 01 Август 2011 12:06

Източник: http://www.azcheta.com


Партисипативен мениджмънт с Рикардо Семлер

Като мнозина на ръководни длъжности, Рикардо Семлер също си задава въпроса какво ще стане с компанията му, ако го блъсне камион. Една февруарска вечер през 2005, докато кара със сто и четирийсет по магистрала в Бразилия, получава отговор.


"Маверик" от Рикардо Семлер

За преводача:

Таня Папазова има математическо и инженерно образование от Математическа гимназия  в Пловдив и Технически университет в София. Работи  в Американския университет в България, Благоевград, от 1996 г. Координира акредитацията на университета. Отговаря за съпоставимостта между българската и американската образователни системи и за връзките с държавните образователни институции. Следи и превежда за американското ръководство на университета законодателството в сферата на образованието. Превела е от английски „Басни за комунизма” от Славенка Дракулич (ИК Жанет 45, 2009).

Оформление: Райчо Станев

Отзиви от "Маверик" от Рикардо Семлер

Това е разказ за една компания, която отправя предизвикателство към извечните бизнес правила, прокарвайки път към успеха в условията на несигурна икономика, и която може да послужи за урок на всички работещи хора, навсякъде по света.

 

„Какво прави една компания успешна? По един задъхан, почти момчешки начин, Семлер ни разказва как трансформира един традиционно структуриран бизнес, като премахва – съвсем буквално – всички стени и правила. Семлер ни превежда през трудните стъпки на тази метаморфоза, довела до създаването на съвещателна демокрация, при която работниците сами си определят заплатите и работното време и гласуват при избора на мениджър.“
— Барбара Джейкъбс, Booklist


 

„Хипнотизиращо четиво за това как собственикът на един от цветущите индустриални комплекси в Бразилия намира спасение за бизнеса си посред бушуваща инфлация като предава контрола на своето предприятие на работниците си . . . и го превежда от ръба на банкрута до продажби в размер на 30 милиона щатски долара.“
— Chicago Tribune


 

„Галопиращо повествование . . . една история за завръщане към славата, която се чете все едно четеш сценария на Роки.“
— Washington Post


 

„Начинът, по който Рикардо Семлер управлява компанията си е невъзможен; само дето работи, и то работи прекрасно за всички. Обожавам тази книга. Тя възкреси вярата ми в човешките същества и упованието ми в бизнеса.“
— Чарлз Хенди, мениджмънт гуру, член на Thinkers 50


 

„Това е без никакво съмнение най-добрата и най-важната книга по темата за лидерството, която някога съм имал удоволствието да прочета.“
— Алегзандър Керулф, бизнес консултант и автор на бестселъра Happy Hour Is 9 to 5 

 

"Маверик" от Рикардо Семлер

Рикардо Семлер и Малкълм Гладуел в "Книга за теб"

photo

Август принадлежи на "Маверик"!

Три от заглавията на "Шеста кохорта" - "Маверик", "Повратната точка" и "Изключителните" - задържат челните позиции по продажби в "Книга за теб" - мястото, където книгата не е стока, а страст.

"Маверик" на Рикардо Семлер оглавява класацията вече трета седмица. Признанието на хора, които не четат насила и не пишат рецензии по поръчка, не хвалят заглавия от комерсиални подбуди, е висока оценка за качество.

Премиерата на „Маверик” отзад напред или за удоволствието от една смислено прекарана вечер

photo

Във вечерта на многото премиери в четвъртък, 19 май, в уютния салон на „Онда” на улица „Бачо Киро” в София се събраха усмихнати хора, за които името Рикардо Семлер очевидно не беше непознато.

Премиера на "Маверик" от Рикардо Семлер

photo

Заповядайте на представянето на Маверик в Onda Coffee Break на ул. Бачо Киро 28-30 в четвъртък от 19 ч. Превод: Таня Папазова, Оформление: Райчо Станев, Издава: Жанет 45

Манол Пейков и "Маверик" пред Форум Бизнес

photo

Пред Форум Бизнес издателят на Маверик Манол Пейков ще разкаже какво се крие зад успеха на най-необикновеното работно място в света.

Коментари

Маверик
"Маверик", корица
  • Брой страници: 432
  • ISBN: 978 954 491 680 0
  • Дата на издаване: 04.2011
  • Цена online: 14.24 лв.
  • Купи от Жанет45

За автора:

Рикардо Семлер

photo

Рикардо Семлер (роден през 1959 г. в Сао Пауло) е изпълнителен директор и мажоритарен собственик на Семко, бразилска компания, станала известна с радикалната си форма на индустриална демокрация и корпоративна реорганизация. Откакто поема фирмата, нейните приходи нарастват от 4 милиона щатски долара през 1982 г. на 212 милиона щатски долара през 2003 г. Иновативната му политика за управление на бизнеса привлича всеобщо внимание и добива световна известност.