Поредица от книги на издателство Жанет45, които могат да променят живота ви.

"Изключителните" от Малкълм Гладуел


Какво е общото между Бил Гейтс и „Бийтълс”?
Как коефициентът ви на интелигентност кореспондира с вашата заплата?
Какво може да ни каже един лингвист за безопасността на полетите?
Как начинът, по който детето ви разговаря с възрастните, се отразява на успеха му в живота?
Каква е връзката между оризищата и математическите постижения?
И как е възможно да се предвиди, че едно дете ще стане добър математик, без изобщо да прави тест по математика?
Малкъм Гладуел знае отговорите. Тази книга ще промени начина, по който възприемате живота си.

Вижте интервю с автора по CNN, за книгата му "Изключителните".

Рецензии:

Успехът - това са другите

Вероятно ви се е случвало на официална вечеря с почти непознати събеседници да си мислите колко ще е хубаво да ви хрумне остроумна реплика или, още по-добре, да сте прочели наскоро нашумяла книга, за която да разкажете и да нарушите неловките паузи. Новата книга на Малкълм Гладуел "Изключителните: историята на успеха" ви гарантира, че скоро няма да попаднете в ситуация без интересна тема за разговор.

Автор: Ралица Пеева, Източник: http://www.foreignpolicy.bg/


"Outliers" - Лигата на необикновените

Дълго се чудих какъв би бил точния превод на Outlier на български. Речниците дават няколко значения, от които най-добре могат да ни послужат следните две: "отдалечена, откъсната от цялото част" и "статистически показания, които са значително се различават от останалите и затрудняват анализа".

Автор: Светла Стоянова, Източник: http://www.azcheta.com/


Изключителните - увлекателно четиво с малко странни, но находчиви теории на чудака Малкълм Гладуел.

Запитвали ли сте се защо някои хора са постигнали забележителен успех, докато други – също толкова способни – не са успели? Има ли някаква тайна зад невероятния успех на Бийтълс, Бил Гейтс и бизнесмените, родени през 30-те, за разлика от родените през 40-те години на ХХ век? Тази книга се опитва да отговори на подобни въпроси, използвайки социологически, културно-исторически и поколенчески анализи, и не на последно място прост и ясен език.

Автор: Райчо Станев


"Изключителните" от Малкълм Гладуел
  • Превод от английски: Мария Йолова
  • Оформление: Райчо Станев
  • Редактор: Невена Кръстева-Дишлиева
Отзиви от "Изключителните" от Малкълм Гладуел

„Изключителните” е бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” в раздел „Бизнес литература”

Outlier е термин от статистиката, с който се описват величини или явления, излизащи извън обичайния опит. Бихме очаквали, че стандартният летен ден в Париж ще се намира в диапазона между „топъл” и „доста горещ”. Но си представете, че температурата падне рязко под нулата в средата на август. Такъв ден е outlier. Знаем прекрасно защо летните дни в Париж са топли, но ни е доста по-трудно да разберем откъде се вземат такива неочаквано леденостудени изключения. В тази книга ме интересуват хората, които са outliers – онези мъже и жени, които поради една или друга причина са толкова завършени и толкова изключителни, толкова извън обичайния опит, че в очите на всички нас, останалите, са като зимен ден през август.
– Малкъм Гладуел


 


Запитвали ли сте се защо някои хора постигат забележителен успех, докато други, макар и не по-малко способни, не успяват? Каква е тайната зад невероятния успех на „Бийтълс”, Бил Гейтс и американските магнати, родени през 30-те години на ХІХ век? Тази книга се опитва да отговори на подобни въпроси, като използва социологически, културно-исторически и поколенчески анализи и, не на последно място, разбираем и ясен език.

Малкълм Гладуел пита: кое прави свръхуспешните хора различни? Отговорът е, че отделяме твърде много внимание на това как изглежда успелият човек, почти без да се запитаме откъде е тръгнал: каква е неговата култура, от какво семейство е, от какво поколение, при какви условия е отрасъл. След като веднъж вече ни предизвика да осмислим заразния потенциал на идеите, принципа на действие на социалните епидемии и силата на интуитивните реакции, този път Гладуел ни задава друг провокативен въпрос: Защо някои хора успяват? Защо едни водят продуктивен живот, който служи за пример, докато други така и не съумяват да разгърнат своя потенциал?
– Washington PostКато отправя предизвикателство към приетата за чиста монета теория за „човека, който постига всичко сам”, Гладуел отстоява убеждението, че суперзвездите не изникват от нищото, не изгряват единствено благодарение на гения и таланта си. „Всъщност те неизменно биват облагодетелствани от скрити предимства, необикновени възможности и културни наследства, които им помагат да се научат да работят здравата и да осмислят света по начин, непостижим за останалите.” Като разказва историята на известни личности – от Моцарт до Бил Гейтс, – Гладуел изгражда убедителна теория с която обяснява защо успелите хора са тези, които могат да обяздят прилива на появилите се възможности.
– Time Magazine 

„Изключителните” е увлекателна дори само заради любопитната информация, с която изобилства – като например защо повечето професионални хокеисти са родени през януари, колко часа тренировки са нужни, за да усъвършенстваме дадено умение, защо наследниците на имигрантите евреи, заети в шивашката промишленост, стават най-влиятелните адвокати в Ню Йорк, как кариерата на пилотите се отразява върху статистката на катастрофите им и как вековната традиция на отглеждане на ориз е помогнала на азиатските деца в изучаването на математиката. Но книгата е много повече от това. Чрез редица примери и анализи – като например на някои социални привилегии на по-светлата кожа и или причини за пропуските в образователната система – канадският писател ни предизвиква да се замислим за това как се проявяват привилегиите в нашата култура. Той ни оставя да размишляваме над даровете на собствената ни история. И над това как светът би процъфтявал, ако повече от нашите деца получаваха възможност да развият пълния си потенциал.
– Publishers WeeklyС „Изключителните” Гладуел за пореден път се доказва в жанра, създаден основно от него – книги, които хвърлят светлина върху тайните механизми зад обичайни явления. Дарбата му да забелязва интригуващи мистерии, да увлича читателя в техните лабиринти, а после да отправя своите послания в добре структурирана и лека за четене проза, и тук е блестящо разгърната.

Детайлното изследване на различни области – от канадските шампиони в младежката хокейна лига до азиатските вундеркинди по математика, от софтуерните предприемачи до възхода на собствената му фамилия от Ямайка – развенчава мита за индивидуалните заслуги и изследва как културата, обстоятелствата, правилният момент и късметът повлияват на успеха, а също как историческото наследство може да дърпа някого назад, независимо от безспорните му лични качества. Макар да знаем как завършват повечето от тези истории, Гладуел им връща тръпката и елемента на изненадата, за да ги направи свежи и увлекателни.
– The Economist


 

 

С тази книга Гладуел ни подканва да погледнем отвъд заслугите на успелия човек, да обърнем поглед към неговата култура и произход, към семейството и приятелите му и към общите ценности, които е наследил и споделя. Научаваме, че ролята на обществото за това кой успява и кой не е значителна. Успехът е дар и когато възможността е налице, някои хора притежават силата и наблюдателността, за да я забележат, като проявяват качества като упоритост и целеустременост. Когато успехът дойде, той рядко се дължи на вродени способности, по-скоро е въпрос на решимост, на желание да се осъществиш, независимо от жертвите, които се изискват от теб.
– Booklist Review„Изключителните” има много общо с предишните книги на Гладуел. Чете се с удоволствие, а когато човек приключи с нея, дни след това съзнанието му е ангажирано с любопитните теории, представени между кориците й. За жалост обаче книгата не засяга изследвания и теории, които биха могли да хвърлят съмнение върху изложените тези (Гладуел твърди, че по-едрите и по-рано съзрели деца се развиват по-добре в сравнение с връстниците си не само на хокейното игрище, но и в класната стая. Изследванията по този въпрос обаче са доста противоречиви.) Много жалко, защото би било любопитно да проследим как писател с неговия интелект и ясна на мисъл тълкува привидно противоречащи си твърдения.

Въпреки всички сходства с предишните книги на същия автор обаче, „Изключителните” е нов етап в писането на Гладуел. „Повратната точка” и „Проблясък”, втората му книга, съчетават социална психология, маркетинг и дори малко самоусъвършенстване. „Изключителните” е далеч по-политическа. Тя е едва ли не манифест. „Гледаме Бил Гейтс и казваме с чувство на гордост: „Нашият свят е позволил на този тринайсетгодишен младеж да стане невероятно успешен предприемач.” Но това е грешният извод. Нашият свят само е позволил на един тринайсетгодишен хлапак неограничен достъп до компютър през 1968 г. Ако на милион тийнейджъри беше дадена същата възможност, още колко компании като „Майкрософт” щеше да има днес?”
– New York Times 

„Изключителните” на Малкълм Гладуел отправя предизвикателство към традиционните схващания за труда, според които работещият човек задължително трябва да знае колко часа от живота си прекарва в работа и колко в почивка. Макар времето, прекарано с любими хора и почивката да са важни, махалото често пъти се отклонява до крайност и насладата от почивката се превръща в ненавист към работата. Учат ни, че работата причинява стрес, че здравото бачкане води до работохолизъм и че това да бъдеш уволнен, понеже не съумяваш да постигнеш целите си в работата, може да се тълкува като тормоз. Посланието е съвсем ясно: внимавайте, работата крие опасности. Противно на това становище, Гладуел ни показва – през призмата на работата – кое е онова, което помага на човек да успее.
– Spiked Review of Books„Позицията на Гладуел е, че определящите фактори за успеха са дата на раждане, култура и социален статус. И изводът му е гениално прост: успехът представлява ход, изигран от човек, който има воля да свърши работата, да й посвети времето си.”
– Los Angeles Times


 

Докато господин Гладуел опростява сложни социологически явления (като успеха на евреите имигранти от Източна Европа или очевидния математически талант на азиатците) до стегнати, съдържателни обяснения (близост до предприемаческата култура на шивашката промишленост и високите изисквания за прецизност и висок добив в оризищата), човек не може да не си зададе въпроса, дали това опростяване не е довело до загуба на нещо… И въпреки всичките дребни възражения, които биха могли да породят отделните истории, разказани от Гладуел, аргументацията му попада право в целта.
Wall Street Journal

 

"Изключителните" от Малкълм Гладуел

Малкълм Гладуел и самолетните катастрофи

photo

За трагичен случай, който отпраща към теорията на Малкълм Гладуел за самолетните катастрофи съобщава списание Аеро: "Товарен самолет Boeing 747-400F на корейската авиокомпания Asiana се е разбил край бреговете на Корея. На борда му са се намирали двама души екипаж."

Повече за катастрофата четете тук.

Представяне на "Изключителните" от Малкълм Гладуел

photo

ИК Жанет 45 и Onda Coffee Break представят бестселъра No. 1 на New York Times в раздел Бизнес литература

25 ноември 2010, четвъртък, 19,00 ч.
Onda Coffee Break
София, бул. Цар Освободител
(срещу Руската църква)

Коментари

Изключителните
"Изключителните", корица
  • Брой страници: 328
  • ISBN: 978 954 491 653 4
  • Дата на издаване: 11.2010
  • Цена online: 14.25 лв.
  • Купи от Жанет45

За автора:

Малкълм Гладуел

photo

Пише за списание Ню Йоркър от 1996 г. Автор е на четири книги, които се радват на изключителен успех: Повратната точка (2000), Проблясък (2005), Изключителните (2008) и сборник с есета и публикации Какво видя кучето и други приключения (2009). Книгите и статиите на Гладуел се занимават най-вече с неочакваните резултати от проучвания в областта на социалните науки и психологията, като често и задълбочено се позовават на многобройни академични източници.