Поредица от книги на издателство Жанет45, които могат да променят живота ви.

Ползата от злополучието:

Източник: Либерален преглед

Сидни Уайнбърг е роден през 1891, едно от единадесетте деца на Пинкъс Уайнбърг от Бруклин, мизерстващ търговец и контрабандист на алкохол от полски произход. Сидни е нисък, като „детска кукла“, както го описва сътрудникът на New Yorker Е. Дж. Кан младши, „постоянно под заплахата да бъде погълнат изцяло от столовете с директорски размери.“ Той произнася името си „Уайн-бойг“. Напуска училище на 15 години. На гърба си носи белези от боеве с ножове от детските си години, когато е продавал вечерни вестници на спирката Хамилтън Авеню на ферибота Манхатън-Бруклин.

На шестнадесет години той посещава Уолстрийт, търсейки някоя „по-хубава, висока сграда“, както си спомня по-късно. Избира Ексчейндж Плейс 43, където започва от последния етаж надолу, питайки във всяка кантора „Имате ли нужда от момче за всичко?“ В края на деня стига до третия етаж, където се намира офиса на малка брокерска фирма. Свободни места няма никъде. Той се завръща на следната сутрин, лъжейки, че са му казали да дойде отново – и по този начин получава работа като чистач, със заплата от три долара седмично. Малката брокерска фирма се казва Голдман Сакс.

Така започва The Uses of Adversity - статия на Гладуел, публикувана през 2008 в New Yorker. Либерален преглед я припомня с днешна дата. Цялата статия четете тук. Любопитната история на един аутсайдер.

 

Коментари

От Павел Лазаров, на 02.03.2011 в 16:52

Поздравления! ... С надежда да видим все повече такива "чудаци" на българския книжен пазар!

От Иван, на 24.11.2010 в 18:03

Браво!
Малкълм Гладуел
Малкълм Гладуел

Новини / Малкълм Гладуел

Малкълм Гладуел и самолетните катастрофи

За трагичен случай, който отпраща към теорията на Малкълм Гладуел за самолетните катастрофи съобщава списание Аеро: "Товарен самолет Boeing 747-400F на корейската авиокомпания Asiana се е разбил край бреговете на Корея. На борда му са се намирали двама души екипаж."

Повече за катастрофата четете тук.

Представяне на "Изключителните" от Малкълм Гладуел

ИК Жанет 45 и Onda Coffee Break представят бестселъра No. 1 на New York Times в раздел Бизнес литература

25 ноември 2010, четвъртък, 19,00 ч.
Onda Coffee Break
София, бул. Цар Освободител
(срещу Руската църква)