Поредица от книги на издателство Жанет45, които могат да променят живота ви.

Блогът на Боян С. Бенев:

7 май

След дълго обмисляне и колебания, най-накрая реших да обособя www.benev.co.uk като пространство, където да споделям своите мисли и идеи. Оказа се, че е минало повече от десетилетие, през което съм бил предприемач. На практика никога не съм имал чувство за собственост върху тази титла. Удоволствието от работата намирах в срещите с коренно различни хора, в това да виждам как идеите ми се възприемат добре и се реализират, да пътувам много още от малък и да се радвам на възможностите, които светът може да ми предложи.

Навярно твърде рано започнах да се занимавам с бизнес, поради което всякакви сантименти към тази област до голяма степен се изпариха, преди животът да е имал възможност да ме обвърже с някакъв вид формални взаимоотношения. Всичко това ме изпълва с усещането, че мой дълг е да опитам – най-малкото.

Резултатът е ситуация, в която разполагам поне с опита, дошъл с многото години работа по различни проекти в най-разнообразни и разнородни индустрии, както и желанието да го приложа извън света на бизнеса. От доста време посоката ми е ясна, но избягвах да мисля по въпроса, защото това винаги ме е изпълвало с неспокойствие. Винаги съм вярвал, че в своята същност политиката не работи и е лишена от гъвкавост.

Мисля си, че политическите структури са толкова тромави и сковани, че всяко желание за промяна или усъвършенстване е изначално обречено на провал.

После, през лятото на 2009 дойдох в България – родината, която напуснах на шест години, за да живея във Великобритания. Когато се озовах в страната, на която е лепнат етикет „изостанала и сива”, разбрах, че не съм бил прав.

Промяна винаги е възможна, стига 1) да е достатъчно желана, и 2) към осъществяването й да се подходи прагматично. Ето защо чистият идеализъм няма никакво място в процесите, които водят до истинската промяна. По-скоро е въпрос на намиране на равновесно положение, за да бъдат доизчистени нужните фактори, докато получат инерцията да поддържат сами себе си.На това ме научи опитът ми в България, който излезе извън сферата на бизнеса и ме приближи до неизбежния ми път.

Подобни мисли и идеи бих искал да споделям в блога си.

Повечето от тях включват времето като основа или фактор. Според мен нашето отношение към времето в повечето случаи е изкривено и неточно, и то не поради друга наша грешка, а защото не умеем да направим крачка назад и да видим времето такова, каквото е – струна, която свързва и обединява всичко.

Като изхождам от там, се замислям за смисъла на една нация, която очаква появата на новото поколение. Какъв е смисълът на малка страна като България? Или на закостеняла като Великобритания, или на левиатан като Китай? След двайсет или петдесет години този смисъл ще се превърне в същност, в реалност за съответните държави и за света като цяло.Вникването в бъдещия смисъл на нещата, както и необходимостта да му придадем форма, касае не само нашия живот, но и живота на нашите деца, и живота на децата на децата ни.

Пиша доста абстрактно.

Източник: http://www.benev.co.uk/

Превод от английски: Невена Дишлиева-Кръстева

Коментари

Боян С. Бенев
Боян С. Бенев

Новини / Боян С. Бенев